Schade aan uw auto na joyriding

Op 1 januari van dit jaar waren de nieuwsmedia eensgezind: het was een rustige jaarwisseling! Tja het is maar hoe je het bekijkt. Ter gelegenheid van de viering van het nieuwe jaar werden er in Nederland maar liefst een kleine 200 auto’s in brand gestoken. In de meeste gevallen met totaal verlies tot gevolg.

Casco

Eigenaren van auto’s die volledig casco of beperkt casco verzekerd zijn, zullen in de meeste gevallen van hun verzekeringsmaatschappij een schadevergoeding ontvangen. De grote groep van mensen met alleen een WA-verzekering blijft met de schade zitten. Tenzij zij kunnen aantonen wie hun auto in brand heeft gestoken. En dan nog. Van de bekende kale kip kun je niet plukken.

Joyriding

Eenzelfde soort situatie als bij autobranden doet zich voor bij joyriding. Joyriding vindt plaats wanneer iemand zonder toestemming gebruik maakt van uw auto zonder de bedoeling om zich de auto toe te eigenen. Denk aan de situatie waarin een aantal jongeren na een avondje stappen te laat zijn voor het openbaar vervoer en een geparkeerde auto kraken om daarmee naar hun woonplaats te rijden. En eenmaal daar aangekomen, de auto laten staan.

Met een beetje geluk krijgt u dan na enige tijd de auto terug. Maar wat nu wanneer de joyriders onderweg schade aan derden of aan uw auto veroorzaken?

Ten aanzien van de schade aan uw auto geldt hetzelfde als bij de autobrand: heeft u een volledige of beperkte cascoverzekering voor de auto dan zal de schade aan uw auto worden vergoed zonder dat dit leidt tot terugval in de bonus/malus positie. Heeft u echter alleen een WA-verzekering dan ontvangt u van uw verzekeraar geen vergoeding. U zult de schade dan moeten proberen te verhalen op degenen die uw auto hebben gebruikt. Blijven die onbekend of bieden zij geen verhaal, dan blijft u dus zitten met de schade!

Wordt tijdens de joyriding schade aan derden veroorzaakt, dan zal de verzekeraar deze vergoeden. Is de auto door middel van geweld verkregen, dan kan de benadeelde zich wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer.

Vraag advies voordat u aanpassingen aanbrengt in de dekking van uw autoverzekering

Indien u een autoverzekering heeft en u overweegt de dekking van deze verzekering te veranderen, vraag dan altijd ons advies. Hierboven hebben wij laten zien dat uitsluitend een WA-dekking voor uw auto kan leiden tot aanzienlijke financiële schade door oorzaken waar u helemaal niets aan kunt doen.

Open over verzekeren
Uw vragen, onze antwoorden

Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken