Kan ik de rente van mijn hypotheek tussentijds wijzigen?

Ja, dit kan bij de meeste banken! Vaak zijn er meerdere mogelijkheden om uw rente tussentijds te wijzigen binnen uw bestaande hypotheek en misschien zelfs wel daarbuiten.

Rentevaste periode beëindigen

De eerste mogelijkheid is om de bestaande rentevaste periode te beëindigen. De bank rekent dan uit wat daardoor de gemiste rente-inkomsten zijn. Dit wordt de boeterente genoemd. Als u deze boeterente ineens voldoet, kunt u uit de voorgestelde renteperiodes een nieuwe rentevaste periode kiezen. De betaalde boeterente wordt door uw bank vermeld op de jaaropgave van de hypotheek. Zo kunt u dit weer invoeren bij de belastingaangifte en kunt u een gedeelte weer terugkrijgen door middel van hypotheekrenteaftrek.

Rentemiddeling

De tweede mogelijkheid is om via rentemiddeling de rente te veranderen. Bij rentemiddeling wordt er een nieuw rentepercentage uitgerekend aan de hand van de voor uw hypotheek geldende marktrente en uw al bestaande rente met resterende rentevaste periode. U hoeft hierbij niet een bedrag ineens te betalen, maar u kunt de boete over een langere tijd uitspreiden. Meestal zit er wel een opslag berekend in rentemiddeling en is het vaak maar één keer mogelijk om rentemiddeling toe te passen.

Geen toetsing nodig

In beide bovenstaande gevallen hoeft de bank de hypotheek niet te toetsen op haalbaarheid op inkomen en ook niet op de waarde van uw woning als onderpand. Er kunnen wel administratiekosten of advieskosten in rekening worden gebracht.

Andere hypotheek afsluiten

Daarnaast is er nog een mogelijkheid om een andere hypotheek af te sluiten. Hierbij moet u wel opnieuw getoetst worden op inkomen en op de waarde van de woning. Het kan zijn dat een rente bij een andere bank nog lager is dan bij uw bestaande bank. Door de lagere rente zouden de kosten voor het oversluiten terug te verdienen zijn en uiteindelijk bent u dan voordeliger uit. Een bijkomend voordeel van het oversluiten van uw hypothecaire lening is dat u op dat moment ook uw hypotheek anders kunt inrichten. Hierdoor kunt u eventueel meer zekerheid inbouwen en indien gewenst meer aflossen.

Wilt u weten hoe we u kunnen helpen op een manier die past bij uw situatie? Bel dan met 0900 – 98 98 of vul ons contactformulier in.

Staat uw antwoord hier niet bij? Bel dan met mij of een van mijn collega's, wij helpen u graag.

Joost van Pijkeren
Financieel Adviseur
Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken