HOE ZIT HET EIGENLIJK MET GLAS?

Glas dat in een woning is gemonteerd om licht door te laten wordt meestal tot het woonhuis gerekend. De eigenaar van de woning kan schade aan ramen op zijn opstalverzekering verzekeren.

De “normale” ramen
Bij de ene verzekeringsmaatschappijen is glasschade standaard in de dekking meegenomen, terwijl dit bij een andere als een “extra dekking” kan worden meeverzekerd. Ben je geen eigenaar, maar huurder van een woning, dan kun je de schade aan ramen vaak op je inboedelverzekering meeverzekeren.

Glas is niet duur, maar de montage ervan kan dat wel zijn
Over het algemeen is glas geen duur materiaal. De kosten om het raam te vervangen kunnen echter fors zijn. Denk bijvoorbeeld aan een klein raam bij een grachtenpand of een flat. Met een beetje pech moet er een hoogwerker komen om het kapotte raam te vervangen. De kosten van reparatie kunnen dan aanzienlijk zijn.

Bijzonder glas
In monumentale panden tref je vaak bijzondere ramen aan. Denk aan glas in lood ramen of gebrandschilderde ramen. Bij schade aan deze ramen vraagt restauratie veel ambachtelijk vakmanschap. Ook de kosten hiervan kunnen aanzienlijk zijn. Heb je dit soort glas in jouw woning dan is het belangrijk om een opstal- of inboedelverzekering te kiezen die ook schade aan dit soort glas verzekert. Niet alle verzekeringsmaatschappijen doen dat.

Verbouwing
Glas is kwetsbaar. Zeker bij verbouwingen gaat er wel eens wat mis waardoor een raam “sneuvelt”. Om die reden is in veel verzekeringsvoorwaarden opgenomen dat schade aan glas tijdens verbouwingen niet wordt vergoed.

De glazen kas in de tuin
Misschien kweek je mooie bloemen of planten in een glazen kas in de tuin. Zo’n kas wordt door de meeste verzekeraars niet gezien als onderdeel van de woning. Schade aan een dergelijke kas als gevolg van bijvoorbeeld hagel of vandalisme wordt in de meeste verzekeringspolissen uitgesloten. Maar er zijn verzekeringsmaatschappijen die deze schade wél vergoeden. Ook hier geldt dus dat bij de keuze van een verzekeringsmaatschappij je goed moet opletten welke risico’s voor jou van belang zijn om wel of niet te verzekeren.

Open over verzekeren
Uw vragen, onze antwoorden

Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken