Hoe werkt het met mijn schadevrije jaren?

Elk jaar dat u met een voertuig geen schade heeft gereden heeft u een schadevrij jaar opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe zekerder een verzekeraar ervan is dat u ook in de aankomende jaren geen schade zult rijden.

Maar een ongeluk zit helaas in een klein hoekje, dus schade kan zomaar ontstaan. Het kan zijn dat u zelf per ongeluk de veroorzaker bent van een schade, met of zonder een tegenpartij. Ook kan het zo zijn dat u zelf wordt aangereden zonder daar schuldig aan te zijn.

Schade verhalen op de tegenpartij

Wanneer u zelf niet schuldig bent aan een schade en weet wie uw tegenpartij is in deze kunt u de schade verhalen. Dit is een ingewikkeld traject waar VDZ u uiteraard bij helpt. Wanneer u de schade kunt verhalen betekent dit dat uw eigen verzekeraar de geclaimde kosten kan verhalen op de tegenpartij. Omdat u dus niet schuldig bent zal er ook geen terugval plaatsvinden op uw schadevrije jaren.

Wanneer u zelf de schade heeft veroorzaakt en er is geen sprake van een tegenpartij, dan kan de verzekeraar de gemaakte kosten niet verhalen en gaat het claimen van deze schade ten koste van uw schadevrije jaren.

Ook bij schade aan de tegenpartij waar u de veroorzaker van bent, worden de kosten door uw verzekeraar vergoed. Dit gaat ten koste van uw schadevrije jaren.

Schadevrije jaren op naam

De schadevrije jaren worden door uw verzekeraar bijgehouden op naam van verzekeringnemer. De verzekeraar claimt als het ware de jaren op uw polis, waardoor het niet mogelijk is met dezelfde schadevrije jaren een andere polis aan te vragen. Schadevrije jaren worden in Roy-data gezet nadat uw verzekering is beëindigd, bijvoorbeeld als u overstapt naar een andere verzekeraar. Roy-data is een online database van alle niet-geclaimde schadevrije jaren. Benieuwd hoe uw gegevens genoteerd staan in Roy-data? Deze kunt u opvragen bij het SEPS (Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars).

Wilt u weten hoe we u kunnen helpen op een manier die past bij uw situatie? Bel dan met 0900 – 98 98 of vul ons contactformulier in.

Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken