Hoe werken schadevrije jaren? – Alles wat je moet weten

Schadevrije jaren zijn een belangrijk onderdeel van autoverzekeringen in Nederland. Ze geven aan hoeveel jaar je zonder schade hebt gereden en kunnen leiden tot aanzienlijke premiekortingen. Maar hoe werken schadevrije jaren precies?

Dankzij een nieuw systeem van registratie van schadevrije jaren kunnen klanten in de nabije toekomst real time inzicht krijgen in het aantal schadevrije jaren in relatie tot door hen afgesloten motorrijtuigenverzekeringen. De bedoeling is dat het systeem op 1 juli 2024 in gebruik wordt genomen.

 

Maak direct een afspraak

Hoe werken schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade hebt geclaimd op je autoverzekering. Een schadevrij jaar bouw je op als je verzekerd bent voor je auto en geen schade claimt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Dit wordt ook wel no claimkorting genoemd. Schadevrije jaren opbouwen is dus een belangrijk aspect bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering in Nederland.

Hoe werken schadevrije jaren?

Hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd heeft invloed op de hoogte van de premie die je betaalt voor je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger de no claimkorting op de premie. Verzekeraars gebruiken hiervoor de zogenaamde bonus-malusladder. Bij aanvang van een autoverzekering afsluiten sta je meestal op trede 0. Bij elk jaar dat je geen schade hebt geclaimd, ga je een trede omhoog en ontvang je meer korting op je no claimkorting.

Bonus-malusladder en schadevrije jaren

De bonus-malusladder is een tabel die door verzekeraars wordt gebruikt om de korting op de premie te berekenen op basis van het aantal schadevrije jaren. Hoe hoger het aantal opgebouwde schadevrije jaren, hoe hoger de no claimkorting. Als je wel schade claimt, dan zak je op de ladder naar beneden en krijg je minder korting op je premie.

Schadevrije jaren en overstappen naar een andere verzekeraar

Als je overstapt en een nieuwe autoverzekering afsluit, dan kun je je schadevrije jaren meenemen. De nieuwe verzekeraar zal vragen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Bij je huidige verzekeraar kun je bewijs voor het aantal schadevrije jaren opvragen. Als je geen bewijs kunt overleggen, dan zal de nieuwe verzekeraar je vaak op trede 0 plaatsen en ben je jouw schadevrije jaren kwijt, hierdoor ontvang je dus ook minder korting op de premie.

Schadevrije jaren beschermen: hoe werkt dat?

Als je een keer schade claimt, dan zak je op de bonus-malusladder en verlies je schadevrije jaren, in sommige gevallen kan dit zelfs betekenen dat je negatieve schadevrije jaren hebt. Dit kan leiden tot een hogere premie voor je autoverzekering. Je kunt je schadevrije jaren beschermen door een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je een bepaald aantal schades per jaar kunt claimen zonder dat je schadevrije jaren verliest. Dit kan een goede optie zijn als je bijvoorbeeld in een risicovolle buurt woont of veel op de weg zit.

Opgebouwde schadevrije jaren en hoogte premie

De hoogte van de premie die je over een autoverzekering betaalt, wordt mede bepaald door het aantal opgebouwde schadevrije jaren dat je hebt bereikt. Hoe langer je geen schade hebt veroorzaakt, hoe hoger de korting die je op de autopremie krijgt.

Wisseling van verzekeraar

Wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit, moet je zelf het aantal schadevrije jaren doorgeven. De meeste verzekeraars geven maar eenmaal per jaar het op dat moment bereikte aantal schadevrije jaren door. Door schades die kort voor of na dat moment hebben plaatsgevonden kan dit overzicht niet actueel zijn. De bedoeling is nu dat je vanaf 1 juli 2024 op elk moment van de dag het exact aantal schadevrije jaren zoals dat geldt op dat moment kan opvragen via een landelijke database.

Schadevrije jaren overdragen

In de afgelopen periode hebben verzekeringsmaatschappijen al een aantal andere wijzigingen rondom schadevrije jaren doorgevoerd. Een aantal daarvan is:

  • Als een partner overlijdt kunnen de door hem of haar behaalde schadevrije jaren worden overgedragen aan de andere partner met wie hij of zij samenwoonde.
  • Bij scheiding kunnen de (ex-) partners afspreken hoe de schadevrije jaren over beiden worden verdeeld.
  • Bezit je een leaseauto? Dan kan je, op basis van een leaseverklaring, de schadevrije jaren laten registreren waardoor je de door jou opgebouwde korting behoudt indien je weer zelf eigenaar wordt van een auto.
  • Ook is het mogelijk om schadevrije jaren die je bij een buitenlandse verzekeraar in een ander EU-land hebt opgebouwd te laten registreren, zodat je deze ook bij een verzekering die wordt afgesloten bij een Nederlandse Verzekeringsmaatschappij kunt inzetten.

Wil je meer weten welke autoverzekering voor jou een passende verzekering is? Stuur ons een berichtje, dan zoeken wij dit graag voor je uit.

 

Maak direct een afspraak

Open over verzekeren
Uw vragen, onze antwoorden

Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken