WAT DOE JE MET DE CV?

Grote kans dat je een woning hebt met een cv-ketel. Deze kan hopelijk nog heel wat jaartjes mee. Maar wanneer je cv moet worden vervangen, is het goed om even verder te lezen.

 

CV-ketels in woningen
In de meeste woningen zit een cv-ketel om de woning te verwarmen en de woning van warm water te voorzien. De levensduur van een cv-ketel ligt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar. In het kader van de klimaatdoelstellingen en om consumenten te helpen bij het verlagen van het gasgebruik en de kosten van energie heeft de overheid maatregelen getroffen die gevolgen hebben voor mensen die hun cv-ketel vanaf 2026 gaan vervangen.

 

Hoofdregel
De hoofdregel is dat wanneer je vanaf 2026 je cv-ketel gaat vervangen de hybride warmtepomp de minimum standaard wordt om woningen te verwarmen. Dit betekent dat je vanaf 2026 een duurdere verwarmingsinstallatie zal moeten plaatsen.

 

Wat is een hybride warmtepomp en wat zijn de kosten
Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die met de cv-ketel samenwerkt. Deze wordt naast de Cv-ketel geplaatst. Daarnaast zal er nog een buitenunit worden geplaatst. De kosten van de aankoop en installatie van een hybride warmtepomp bedragen gemiddeld tussen de €5.500 en €7.500. Moet je woning bouwkundig worden aangepast, bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is voor de binnen-unit dan kunnen de kosten snel hoger worden.

 

Uitzonderingen op verplichtingen
Er zijn meerdere uitzonderingen op de verplichting om bij vervanging van de cv-ketel de hybride warmtepomp als minimum standaard aan te houden. Uitzonderingen zijn onder meer:

Wanneer de terugverdientijd van de duurdere combinatie langer is dan 7 jaar.
Voor monumenten en voor appartementen.
Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet wordt aangesloten.

 

Financiering
Ga je over tot vervanging van jouw cv door een hybride warmtepomp dan zijn er verschillende manieren om dit te financieren wanneer je deze kosten niet uit spaargeld kan betalen. Bijvoorbeeld door financiering via jouw hypotheek, subsidies of specifieke leningsarrangementen die de overheid ter beschikking heeft gesteld. Mocht je hierover meer willen weten dan informeren wij je daarover graag uitgebreider.

 

Keuze in de komende jaren aan jou
Tot 2026 heb je dus nog de keuze: laat je de verouderde cv installatie vervangen door een nieuwe cv installatie die de komende 10-tot 15 jaar mee kan, of investeer je nu meteen in een duurdere installatie waarvan de extra kosten vaak binnen een termijn van 7 jaar worden terugverdiend en waarmee wordt bijgedragen aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Open over verzekeren
Uw vragen, onze antwoorden

Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken