Is een zorgverzekering verplicht?

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht voor iedereen die woonachtig of werkzaam is in het land. Dit houdt in dat u als inwoner van Nederland verplicht bent om een basisverzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar. Maar wat gebeurt er als u geen zorgverzekering heeft en waarom is het eigenlijk verplicht? In dit artikel leggen we het uit en laten we zien hoe VDZ u kan helpen met het vergelijken en overstappen naar een passende zorgverzekering.

Wat gebeurt er als u geen zorgverzekering heeft?

Als u geen zorgverzekering heeft, kunt u een boete ontvangen van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Deze boete bedraagt in eerste instantie 50% van de gemiddelde zorgpremie per maand. Indien u na ontvangst van de boete nog steeds geen zorgverzekering afsluit, ontvangt u na drie maanden nogmaals een boete. Daarnaast bent u zelf verantwoordelijk voor de betaling van eventuele zorgkosten, wat in sommige gevallen behoorlijk kan oplopen. Voorkom dergelijke situaties door het afsluiten van een zorgverzekering bij VDZ

Waarom is het verplicht om een zorgverzekering te hebben?

Het is verplicht om een zorgverzekering te hebben om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland toegang heeft tot goede en betaalbare zorg. Door het verplicht stellen van de zorgverzekering wordt het financiële risico van zorgkosten gespreid over de gehele bevolking. Dit betekent dat mensen met hoge zorgkosten niet in financiële problemen komen en dat de zorgkosten voor iedereen betaalbaar blijven.

PolisZekerheid

Kies voor zekerheid
Wilt u zeker weten dat u ook in de toekomst niet over- of onderverzekerd bent? Als u kiest voor PolisZekerheid zorgen wij ervoor dat uw verzekering altijd optimaal aansluit bij uw persoonlijke situatie en dat u niet onnodig (te)veel premie betaalt.
 • Periodieke checks
 • Deskundig advies
 • Directe hulp en begeleiding
 • Rust en zekerheid
 • Extra premievoordeel

Kunt u zonder verzekering naar de huisarts?

U kunt zonder verzekering naar de huisarts, aangezien huisartsenzorg in Nederland voor iedereen toegankelijk is. De kosten voor het consult bij de huisarts worden echter niet vergoed als u geen zorgverzekering heeft. Het is daarom verstandig om altijd een zorgverzekering af te sluiten, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Wat kost een zorgverzekering per maand?

De kosten van een zorgverzekering per maand variëren afhankelijk van de dekking en de aanvullende verzekeringen die u kiest. Gemiddeld ligt de maandpremie voor een basisverzekering rond de €120,-. Bij VDZ kunt u verschillende zorgverzekeringen vergelijken.

 

afspraak maken

Vrijblijvend offerte aanvragen
  Open over verzekeren
  Uw vragen, onze antwoorden

  Bel mij terug

  Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
  terugbelverzoek maken