KUN JIJ DE ERFBELASTING BETALEN?

Veel mensen denken er niet altijd bij na, maar over een erfenis betaalt de ontvanger belasting. Gaat het om een geldbedrag, dan ontvang je daardoor dus een lager bedrag. Maar wat dan als je goederen erft? Heb je in dat geval voldoende middelen om daar belasting over te betalen?

Over de waarde van de erfenis moet belasting worden betaald
Wanneer iemand in Nederland een erfenis ontvangt, dan moet over de waarde van de erfenis belasting betaald worden. Daarbij wordt wel gekeken naar de relatie welke bestond tussen degene die is overleden en de ontvanger van de erfenis. Een levenspartner betaalt bijvoorbeeld minder erfbelasting dan de buurvrouw van de overledene.

De waarde van de erfenis die een kind ontvangt van wie de ouder is overleden is vrijgesteld van belasting voor een bedrag tot €21.281. Over de waarde die dit bedrag overstijgt moet het kind 10% belasting betalen en bedraagt de erfenis meer dan €128.751 dan moet over het meerdere zelfs 20% belasting betaald worden. Op de site van de belastingdienst kan je zelf een berekening maken hoe hoog de erfbelasting in een bepaalde situatie is. Dat kan via de volgende link:

 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/erfbelasting/content/hulpmiddel-erfbelasting-berekenen

De belasting moet in geld betaald worden
Zoals hierboven aangegeven gaat de fiscus uit van de waarde van de erfenis. De verschuldigde belasting moet vervolgens in geld worden betaald. Bestaat de erfenis uit een bedrag in geld dan is het misschien niet leuk om hiervan een deel aan de belasting af te dragen, maar op zichzelf is betaling van deze belasting dan geen probleem. Anders kan dit liggen wanneer de erfenis bestaat uit goederen. Als nabestaande erf je goederen, maar moet je de belasting in geld betalen. Wanneer je zelf niet over voldoende geldmiddelen beschikt, kan dit tot een probleem leiden.

Dat kan je dwingen om bijvoorbeeld een lening af te sluiten of datgenen wat je uit de erfenis hebt ontvangen te verkopen. Waarschijnlijk zijn dit oplossingen die je niet wilt.

Tijdig overlijdensrisicoverzekering afsluiten
Een van de oplossingen om dit probleem te voorkomen is het tijdig afsluiten van een “erfbelasting-verzekering”. Hierbij wordt met een verzekeringsmaatschappij afgesproken dat wanneer een bepaalde persoon komt te overlijden jij van die verzekeringsmaatschappij een bedrag in geld ontvangt. Wanneer jij zelf die verzekering afsluit valt de uitkering niet in de nalatenschap en hoef je hierover dus ook geen (erf-)belasting te betalen. Met de uitkering kan je de verschuldigde erfbelasting betalen en de goederen uit de erfenis houden.

Wil je hierover meer weten? Laat het ons weten. We informeren je graag meer uitgebreid.

Open over verzekeren
Uw vragen, onze antwoorden

Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken