Waarom hoeft een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) niet duur te zijn?

Een grote groep zelfstandigen is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Waarom niet? Ondernemers geven meestal aan als belangrijkste reden dat een AOV (te) veel geld kost. Dit is ten dele waar. De financiële risico’s die een AOV moet afdekken zijn groot, dus vandaar dat premies ook hoger zijn dan bijvoorbeeld voor een autoverzekering.

De hoogte van de premie voor een AOV hangt echter af van diverse factoren die door u beïnvloed kunnen worden. Goed advies en maatwerk is daarbij de sleutel tot een passende, niet te dure premie. Op sommige van deze factoren heeft u als ondernemer wel invloed, op andere weer niet.

Welke factoren bepalen de premie waar u zelf invloed op kunt uitoefenen?

 • Wachttijd
  De wachttijd is de periode voordat de AOV tot uitkering komt. Wanneer u een buffer heeft opgebouwd, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een langere eigen risico periode, wat in premie scheelt.
 • Verzekerd bedrag
  Het maximale bedrag dat u kunt verzekeren hangt af van uw gemiddelde inkomen. U kunt gelijk het maximale bedrag kiezen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als u ook met iets minder kunt leven, kan ervoor worden gekozen om een lager bedrag te verzekeren. Belangrijk is dus om hier een goede analyse van te maken. Welk bedrag is nodig? Wij helpen u graag.
 • Uitgebreidheid van de dekking
  Er zijn talloze varianten, variërend van alleen dekking wanneer u een ongeval hebt gehad, tot vrijwel alle klachten die mogelijk zijn. Een weloverwogen keuze zorgt ervoor dat u verzekerd bent voor de juiste dekking tegen de juiste prijs.
 • Uitkeringstermijn
  Er zijn verzekeringen die uitkeren tot pensioendatum, maar er zijn ook varianten die een korte uitkeringstermijn kennen. De premies variëren hierdoor sterk.

Tenslotte profiteert u als ondernemer van aftrekposten. De premie van uw arbeidsongeschiktheids­verzekering valt daar ook onder. De AOV-premie is aftrekbaar in Box 1, zodoende is de uiteindelijke premie van een AOV een stuk lager.

U ziet dat veel zaken invloed hebben op de uiteindelijke premie. Premies kunnen daardoor variëren van enkele tientallen euro’s per maand tot soms honderden euro’s per maand. Met weloverwogen keuzes, en een goed advies, zult u zien dat de uiteindelijke premie voor een AOV verzekering best betaalbaar is! Dit in tegenstelling van hetgeen veel ondernemers denken!

Wilt u weten hoe we u kunnen helpen op een manier die past bij uw situatie? Bel dan met
0900 – 98 98 of vul ons contactformulier in.