STEEDS MEER ZONNEPANELEN OP WONINGEN

Het aantal zonnepanelen op woningen stijgt sterk. Dit is een positieve ontwikkeling voor het klimaat. Bij de plaatsing van zonnepanelen is het verstandig ook aandacht te besteden aan de verzekering hiervan.

1,5 miljoen huizen met zonnepanelen
Onlangs werd bekend dat op dit moment in Nederland circa 1,5 miljoen woningen zijn voorzien van zonnepanelen. Dat de ontwikkeling snel gaat, blijkt uit het feit dat vorig jaar de teller “nog maar” op 1 miljoen woningen stond. Het grootste deel van de 1,5 miljoen woningen met zonnepanelen bestaat uit koopwoningen. Huurwoningen vormen dus een minderheid.

De opstalverzekering
Bij een koopwoning verzekert de eigenaar van de woning deze in het algemeen tegen schade door bijvoorbeeld brand of storm. In de regel is onder de opstalverzekering ook gedekt schade aan de zonnepanelen voor zover deze vastzitten aan de woning. Zonnepanelen die op de grond staan, zijn dan vaak uitgesloten op de dekking van de opstalverzekering.

Bij een huurwoning
Een huurder van een woning kan besluiten zelf zonnepanelen aan te schaffen. Een huurder verzekert over het algemeen niet de woning. Dat doet de verhuurder. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kan de huurder de waarde van de zonnepanelen aanvullend verzekeren op zijn inboedelverzekering. Dit gaat vaak niet automatisch, maar moet apart worden aangevraagd.

Veel verschillende voorwaarden
Voor wat betreft het verzekeren van zonnepanelen hanteren verzekeringsmaatschappijen verschillende voorwaarden. Het is dus belangrijk om een verzekeringsmaatschappij te selecteren met voorwaarden die het best bij jouw situatie passen. Keuzes bestaan er onder meer ten aanzien van:

 

  • Het maximale bedrag dat bij schade als vergoeding wordt uitgekeerd.
  • De termijn waarbinnen de zonnepanelen worden afgeschreven en aan de hand waarvan bij schade de uitkering wordt verminderd.
  • Wel of geen vergoeding van misgelopen stroomopbrengst indien door een calamiteit de zonnepanelen enige tijd niet functioneren.
  • Wel of geen vergoeding voor “onzichtbare” schade aan zonnepanelen (bijvoorbeeld haarscheurtjes).

Kies voor een gecertificeerd installateur
Zonnepanelen zijn veilig wanneer ze goed geïnstalleerd worden. De installateur zal erop letten dat de panelen zodanig worden gemonteerd dat deze niet zoveel warmte afgeven dat het dak in de brand kan vliegen. Ook de juiste wijze van bekabeling en het plaatsen van passende omvormers dienen vakkundig te gebeuren om onnodige risico’s te voorkomen.

Meer informatie
Wil je meer informatie hebben over het onderwerp zonnepanelen en verzekeren? Neem dan contact met ons op. We zijn je graag van dienst.

Open over verzekeren
Uw vragen, onze antwoorden

Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken