SCHADE, SCHULD, AANSPRAKELIJKHEID EN VERZEKERING
Het overkomt ons allemaal. We letten heel even niet op of vergeten gewoon iets. Meestal heeft dat weinig of geen gevolgen. Maar soms ook wel en ontstaat er hierdoor schade. Dan is het fijn dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten.
Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren
Hoewel niet verplicht, hebben meer dan 95% van de Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, AVP. Dat is niet zo vreemd. De premie van deze verzekering is slechts een paar euro per maand. Het risico dat je loopt wanneer je deze verzekering niet afsluit, is onverantwoord groot.
In de kern biedt de aansprakelijkheidsverzekering dekking wanneer je zonder opzet schade toebrengt aan (de spullen van) anderen. De voorbeelden van mogelijke schades zijn oneindig. Bijvoorbeeld de situatie dat je als voetganger onvoorzichtig oversteekt en een fietser valt en daarbij letsel oploopt. Of een dakpan die van jouw (koop-)woning glijdt en op een auto terechtkomt en een fraaie deuk achterlaat. Of wanneer Bello, jouw altijd brave golden retriever, iets te enthousiast op de buurvrouw afstormt en met zijn modderpoten de haute couture jurk vernielt.
Niet alles is verzekerd
Er zijn dus heel veel situaties waarin de AVP jou financieel beschermt wanneer door jouw fout schade ontstaat. Maar, het is ook weer niet zo dat de AVP altijd de door jou veroorzaakte schade vergoedt. Een paar belangrijke uitzonderingen zijn de volgende:
- Schade die je toebrengt aan jouw eigen bezittingen worden niet vergoed. Dus wanneer je het kristallen servies uit je woonkamer bij het schoonmaken laat vallen, dan is dat pech en blijft de financiële schade voor eigen rekening.
- Ook schade die je toebrengt met motorrijtuigen vallen niet onder de AVP. Leen je de auto van de buren en raakt deze auto bij het parkeren beschadigd, dan valt deze schade niet onder de dekking van de AVP.
Ook schade die jij toebrengt aan bezittingen van je huisgenoten is in het algemeen van vergoeding uitgesloten. Dus wanneer jij de  laptop van een van jouw kinderen laat vallen waardoor deze beschadigd raakt, dan kan je deze schade niet verhalen op de AVP van jou en jouw gezin. Anders ligt dit wanneer het ene gezinslid zonder opzet letsel toebrengt aan een ander gezinslid. Onder omstandigheden worden deze letselschade en schade die hiervan het gevolg is, wel door de AVP vergoed.