SCHADE AAN DE AUTO MAAR DADER ONBEKEND

Waarborgfonds Motorverkeer
Vanuit alle wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen voor motorrijtuigen die in Nederland worden afgesloten, wordt door de verzekeringsmaatschappijen een deel van de premie gestort in het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit is een stichting zonder winstoogmerk.
Op het Waarborgfonds kan je een beroep worden doen wanneer je schade krijgt die is veroorzaakt door een motorrijtuig en waarbij de dader onbekend is of wanneer de dader wel bekend is, maar niet verzekerd is voor de door hem veroorzaakte schade.

Schade moet zijn veroorzaakt door motorrijtuig
De schade moet zijn veroorzaakt door een motorrijtuig. Dat hoeft niet per se een auto te zijn. Ook schade veroorzaakt door een motor of brommer kan door het Waarborgfonds vergoed worden. Wanneer in ons voorbeeld van de supermarkt de schade is veroorzaakt doordat iemand die met de winkelwagen tegen jouw auto is gereden, dan kan er geen beroep worden gedaan op het Waarborgfonds.

Het bewijs dat de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig ligt bij jou wanneer jij een beroep wilt doen op het Waarborgfonds. Soms is dat bewijs niet al te moeilijk. Bijvoorbeeld door verfsporen van een andere auto op jouw auto, glasscherven van de kennelijk gebroken koplamp van de andere auto of wanneer er getuigen zijn. Maar wanneer er geen enkel bewijs is dat de schade is veroorzaakt door een ander motorrijtuig, dan is er grote kans dat het Waarborgfonds de schade niet zal vergoeden.

Schade hoeft niet te zijn veroorzaakt aan een motorrijtuig
De schade moet dus zijn veroorzaakt door een motorrijtuig. Maar de schade hoeft niet te zijn veroorzaakt aan een motorrijtuig. Wanneer jouw tuinhek of de gevel van je woning door een motorrijtuig is beschadigd, dan kan ook deze schade voor vergoeding door het Waarborgfonds in aanmerking komen.

Aantonen dat je je best hebt gedaan te achterhalen wie de dader is
Voorwaarde voor vergoeding is dat je moet aantonen dat je, na het ontdekken van de schade, je best hebt gedaan om te achterhalen wie de dader is geweest. Probeer direct getuigen te vinden en meld de schade bij de politie. Wacht hier niet te lang mee. De bedoeling is dat je dit direct na de ontdekking van de schade doet.

Eigen risico
Besluit het Waarborgfonds jouw schade te vergoeden dan geldt er altijd een eigen risico van €250,– Dat bedrag blijft dus voor jouw eigen rekening.

Ook wanneer je auto allrisk verzekerd is
Wanneer jouw auto allrisk verzekerd is, kan het Waarborgfonds ook belangrijk voor je zijn. Je zal in dat geval de schade bij jouw verzekeraar melden. Wanneer een beroep op het Waarborgfonds mogelijk is zal deze verzekeraar, na regeling van de schade met jou, een claim indienen bij het Waarborgfonds. Dit kan betekenen dat jouw no-claimkorting ongewijzigd blijft. Of dit zo is, kan per verzekeraar verschillen.

Zelf controleren of je voor een vergoeding in aanmerking komt
Via de website SchadeZonderDader.nl (https://www.schadezonderdader.nl/check) kan je aan de hand van vijf vragen bepalen of het zinvol is om de schade die je hebt geleden bij het Waarborgfonds te melden.

Uiteraard helpen we jou ook graag
Het spreekt eigenlijk vanzelf. Je mag in dit soort situaties ook altijd contact opnemen met ons kantoor. Wij zullen dan graag nagaan of wij je kunnen helpen om de schade te beperken en waar mogelijk te verhalen.

Open over verzekeren
Uw vragen, onze antwoorden

Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken