Hoe zit het eigenlijk wanneer ik mijn spullen uitleen of verhuur?

Gereedschap, kleding, huizen… we delen steeds meer. Via Airbnb is het mogelijk uw huis particulier te verhuren, Peerby biedt de mogelijkheid om spullen aan mensen in de buurt uit te lenen en met Uber is het mogelijk een particuliere taxi te bestellen. Maar natuurlijk lenen we ook onze spullen uit aan onze vrienden, familie en personen uit onze directe omgeving. Uiteraard in goed vertrouwen en ervan uitgaande dat er zorgvuldig mee wordt omgegaan. Maar wat als uw spullen beschadigd raken?

Voor verzekeraars is het uitgangspunt bezit. Er wordt minder uitgegaan van het gebruik. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen het uitlenen en het verhuren van spullen.

Uitgeleende spullen zijn nog steeds uw bezit, dus verzekerd

Op het moment dat er schade wordt veroorzaakt aan de door u uitgeleende spullen, bestaat de mogelijkheid dat uw eigen verzekeraar tot uitkering van de schade overgaat. In dat geval is er dekking op uw bezitsverzekering. Een bezitsverzekering is bijvoorbeeld uw opstal-, inboedel– of autoverzekering. Neem vooraf contact op met VDZ, om na te gaan hoe en of uw spullen verzekerd zijn binnen uw bezitsverzekering.

Mocht uw bezitsverzekering geen dekking bieden, dan biedt de aansprakelijkheidsverzekering van degene wie de spullen van u leent in de meeste gevallen dekking voor schade aan geleende spullen. Zie hiervoor een van onze veelgestelde vragen “Wat als ik schade maak aan geleende of gehuurde spullen?”.

Bij verhuren is er geen standaard dekking meer

Het verhuren van spullen ligt anders. Verhuren houdt in dat u uw spullen tegen betaling ter beschikking stelt aan derden. Hiervoor is geen standaard dekking op uw particuliere bezitsverzekeringen. Neem altijd contact op met VDZ wanneer u van plan bent spullen te verhuren. Wij kunnen u adviseren zodat uw spullen op een juiste wijze verzekerd zijn en u zich geen zorgen hoeft te maken.

Wilt u weten hoe we u kunnen helpen op een manier die past bij uw situatie? Bel dan met 0900 – 98 98 of vul ons contactformulier in.

Bel mij terug

Onze terugbel service is op werkdagen tussen 09:00-21:00 uur en op zaterdag tussen 10.00-14.00 uur beschikbaar.
terugbelverzoek maken